logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

Een dag als soldaat bij GO! Omer Wattez

Bij GO! basisschool Omer Wattez in Schorisse beleefde de derde kleuterklas nu al voor de tweede keer dit jaar een buitenspeel-leerdag. Het opzet van de buitenspeel-leerdagen is om meer met de kinderen op pad te gaan in de schoolbuurt en intussen zeer gericht over het onderwerp van de dag te leren.

“Ik vraag geregeld aan mijn kleuters waarover ze willen leren, want ik vind het belangrijk om vanuit hun interesses te vertrekken”, vertelt Juf Sinita van de derde kleuterklas. “Vorige maand had de buitenspeel-leerdag het thema letters. We gingen op letterspeurtocht, speelden letterbingo, bakten letterkoekjes, …” legt ze uit. “Dat vonden we zo plezant, het was zeker voor herhaling vatbaar!”

Juf Sinita liet het er dus niet bij. Ze stak opnieuw de koppen samen met juf Fien die lichamelijke opvoeding geeft, voor de organisatie van een tweede buitenspeel-leerdag. Ook de tweede kleuterklas deed mee deze editie. “Deze keer kozen de kinderen om spelend en ontdekkend iets bij te leren over wat het betekent om een soldaat te zijn”, vertelt de juf. De dag startte met een brief van de hoofdofficier. Hij was op zoek naar nieuwe soldaten, maar daarvoor moesten de kleuters verschillende opdrachten uitvoeren. Ze zochten aan de hand van een kaart en foto’s de weg naar een veilige plaats, waar er in alle rust kon gepicknickt worden. Daarna leerden de kleuters wat camouflage is, hoe ze zichzelf kunnen camoufleren met natuurmaterialen en maakten ze een helm. Om de dag af te sluiten leerden ze salueren als een echte soldaat.

Alle kleuters waren geslaagd voor de soldatenopleiding. Een beetje vuil, maar voldaan keerden de soldaatjes naar huis terug.

28/05/2024

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde