logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

Visie internationalisering

GO! scholengroep Vlaamse Ardennen stimuleert de scholen om deel te nemen aan internationale projecten en biedt ondersteuning, knowhow en expertise.

Voor leerkrachten

Leerkrachten zijn de spilfiguren binnen het onderwijs. Zij moeten leerlingen kunnen boeien, enthousiasmeren en voorbereiden op “de grote wereld”. Daarom geven wij hen graag de kans om zich permanent te professionaliseren. Enthousiaste leerkrachten zorgen immers voor enthousiaste leerlingen.

Het Erasmus+ programma wil leerkrachten kansen bieden om “te gluren bij de buren”. Een leuke manier om expertise op te doen in het buitenland.

Voor leerlingen

Daarnaast willen we ook alle leerlingen (zowel van het secundair onderwijs als van het basisonderwijs) over het muurtje laten kijken om zo hun horizon te verruimen. Internationale projecten en stages zijn voor hen een absolute verrijking op heel wat vlakken: leermotivatie, persoonlijkheidsontwikkeling, vaardigheden, inzichten, versterking van het zelfvertrouwen, respect voor anderen… Voor sommigen is het de eerste (en enige) keer dat ze een andere cultuur van zo dichtbij kunnen beleven.

We kunnen deze waardevolle internationale projecten finacieel haalbaar maken dankzij verschillende subsidieprogramma’s.

Contactpersoon Internationalisering

Gepersonaliseerd Samen Leren (GSL)

Leerkrachten van 53 GO! scholen, waarvan 9 uit onze scholengroep, mogen meedoen aan een buitenlandse bijscholing over verschillende thema’s binnen het kader van Gepersonaliseerd Samen Leren.

Tijdens de bijscholing, die de vorm zal aannemen van opleidingen en ‘jobshadowing’, gaan de leerkrachten op zoek naar innovatieve oplossingen die de brug slaan tussen gestuurd en autonoom leren. Hoe brengen we leerlingen stapsgewijs de nodige kennis, vaardigheden en attitudes bij om zelfstandig het eigen leren (en dat van een ander!) richting te geven? De leerkrachten verdiepen zich tijdens de bijscholing in zelf-sturend leren, differentiatie, flexibilisering, inclusie en digitale transformatie.

Uitwisselingsproject – GO! atheneum Avelgem

Tweedejaars gaan voor enkele dagen naar het Collège Valcourt in Toul (Vogezen, Frankrijk) en zijn ook gastheer/gastvrouw bij een tegenbezoek bij ons. Thema van de uitwisseling is cultureel erfgoed met een focus op streekgastronomie en streekgeschiedenis. Om de cultuur van dichtbij te ervaren zullen de leerlingen tijdens de uitwisselingen in gastgezinnen verblijven.

Italiaanse leerkrachten uit Modena op jobshadowing

Tijdens de week van 25 maart komen 4 Italiaanse leerkrachten observeren in onze lessen Frans en Engels. Ze maken ook kennis met nieuwe initiatieven zoals co-teaching, de CLICklas en TOPklas in de GO! athenea van Avelgem, Oudenaarde en Ronse.

Hooked on Mathematics – GO! atheneum Da Vinci Campus Ronse

Het vak wiskunde is bij heel wat leerlingen niet het meest geliefde vak. Dit project wil jongeren duidelijk maken dat wiskunde in ons dagelijks leven een prominente rol speelt en dichter bij is dan we denken (in economie, biologie, informatica, kunst,…). Deelnemende scholen uit België, Italië, Litouwen, Roemenië, Spanje, Turkije.

Internationalisering structureel verankeren in onze scholen

Dankzij dit project ingediend door het GO! kunnen in totaal een 80-tal personeelsleden – ook van onze eigen scholengroep – zich professionaliseren via een opleiding in het buitenland met als doel: hoe maak ik mijn school internationaler?

Buitenlandse stage – GO! atheneum Oudenaarde

Leerlingen van het 7BSO Verzorging gaan (zowel in 2018 als 2019) gedurende 2 weken stage lopen in Nederland, waar bejaardenzorg toch nog dat ietsje meer heeft. Elke dag lopen de leerlingen samen met een begeleider op een vaste afdeling waar ze kunnen kennis maken met de verschillende doelgroepen en een andere manier van verzorgen. Door de vele workshops krijgen de leerlingen nieuwe vaardigheden onder de knie, die kennis zullen zij meenemen naar het werkveld in België. En daar zullen zij een poging doen om met de juiste attitude deze kennis en vaardigheden toe te passen in de dagelijkse zorg in België.

Leerlingen ervaren tijdens deze stage in een buurland van België dat zorg heel verschillend kan zijn. Door de nauwe samenwerking tussen de vakleerkrachten en de leerlingen ontstaat er een nauwe band. Deze ervaringen zullen zij hun leven lang meedragen.

Erasmusstudenten aan de slag in het GO! atheneum Avelgem

Social Erasmus+

GO! scholengroep ‘Vlaamse Ardennen’ is partner in dit bijzonder project. Erasmusstudenten worden gestimuleerd om tijdens hun studieperiode in het buitenland vrijwilligerswerk te doen in scholen uit het basis- en secundair onderwijs. Vertellen over hun land van herkomst, studeren in het buitenland, begeleiden GWP, … Verrijkend voor de hogeschoolstudent, maar evenzeer voor onze scholen die een stukje buitenland binnen de schoolmuren ontvangen. Naast partners vooral uit de universitaire wereld, vertegenwoordigt GO! scholengroep ‘Vlaamse Ardennen’ als enige het basis- en secundair onderwijs.

International Youth Conference

Naar aanleiding van de herdenking van het einde van Wereldoorlog 2 hebben 5 leerlingen en 2 leerkrachten van het GO! atheneum Avelgem in november deelgenomen aan een internationale jeugdconferentie. De monumenten, de kraters, de musea en de wagon gecombineerd met het opstellen van een vredescharter door onze leerlingen en leerlingen uit Frankrijk, Ierland, Schotland, Oekraïne, Hongarije en Duitsland!

Developing Entrepreneurship on a European Level – GO! atheneum Da Vinci Campus Ronse

Doel is om de ondernemingszin bij jongeren aan te wakkeren en hen te overtuigen dat ondernemen een middel is om de (jeugd)werkloosheid te bestrijden en de economie te stimuleren. Deelnemende scholen uit België, Italië, Roemenië, Spanje, Turkije.

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde