logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

Bedrijfscases STEM in GO! atheneum Avelgem

Met bedrijfscases worden jongeren warm gemaakt voor innovatie en technische jobs

Avelgem, 3 juni 2021 – Afgelopen schooljaar namen acht Vlaamse scholen het tegen elkaar op in de Innovatiecampus, een wedstrijd georganiseerd door Accent, Fluxlab en Maker Faire om jongeren bewust te maken van het belang en de waarde van STEM-richtingen en technische beroepen. Acht toonaangevende Belgische bedrijven leverden een innovatievraagstuk uit het echte leven aan, waarmee de jongeren aan de slag moesten gaan. Begin deze maand werden de projecten voorgesteld aan een jury die bestond uit Lieven Scheire, uitvinder en wetenschapper Anthony Liekens, wetenschapper Hetty Helsmoortel en Anouk Lagae, CEO van Accent. Het evenement werd opgenomen en onderverdeeld in drie afleveringen, die afgelopen weekend in première gingen.

Talent placement bedrijf Accent organiseerde begin deze maand, in samenwerking met Fluxlab en Maker Faire, de jaarlijkse Innovatiecampus. De Innovatiecampus*, voorheen Innovatiebeurs, is een evenement dat jongeren wil laten kennismaken met technische jobs en innovatieve technieken. De wedstrijd, die het volledige schooljaar duurt, daagt jongeren uit GO! atheneum Avelgem uit om aan de slag te gaan met een specifiek innovatievraagstuk uit het echte leven, bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in de klas. De wedstrijd werd opgezet in samenwerking met 8 toonaangevende Belgische bedrijven, Fluxlab en Maker Faire, met Henk Rijckaert als peter van het project. GO! atheneum Avelgem werkte hiervoor samen met EEG.

Belang van STEM onderstrepen binnen GO! atheneum Avelgem

Met de Innovatiecampus willen Accent en Atheneum Avelgem jongeren warm maken om voor een technische studierichting te kiezen (de zogenoemde STEM-richtingen), door aan te tonen hoe interessant en vernieuwend technische beroepen kunnen zijn. Technische jobs worden alsmaar meer knelpuntberoepen, doordat de uitstroom op de arbeidsmarkt groter is dan de instroom. Accent ziet een groeiende discrepantie tussen het stijgende aantal technische vacatures op de arbeidsmarkt en het aanbod van het onderwijs. In april 2021 stonden er bijvoorbeeld zo’n 5641 technische vacatures open (cijfers Arvastat VDAB).

Het is daarom belangrijk om jongeren te informeren over de mogelijkheden van een technische job, zeker omdat er almaar meer digitale toepassingen in zulke jobs gebruikt worden, bijvoorbeeld het gebruik van VR-brillen om ruimtes in kaart te brengen alvorens te bouwen. “Accent en GO! atheneum Avelgem willen de jongeren van vandaag tonen dat technische beroepen innovatief en aantrekkelijk zijn, met het oog op de arbeidsmarkt van morgen“, aldus Anouk Lagae, CEO van Accent en Isabelle Janssens, directeur van GO! atheneum Avelgem. Zo Anouk Lagae: “Techniek combineert analytisch nadenken met frisse creativiteit. We geven onze leerlingen graag de kans geven om aan een project uitgeschreven door een innovatief bedrijf samen te bouwen.” Isabelle Janssens voegt hieraan toe: “Dat geeft hen extra voldoening en vooral veel goesting om zelf het verschil te maken. Deze generatie is onze toekomst! Innovaties liggen in hun handen.”

Samenwerking met EEG

GO! atheneum Avelgem werkte in opdracht van Accent voor deze Innovatiecampus samen met 8 toonaangevende Belgische bedrijven. Dit betekent dat de cases die de jongeren moesten oplossen uit het echte leven gegrepen zijn, veeleer dan theoretisch zoals de leerstof die ze op school krijgen. Besix, Tectum, Renotec, Verwater, EEG, Willemen Groep, Artes Groep en Arcadis zijn de bedrijven die dit jaar een innovatievraagstuk uitwerkten voor de school die aan hen toegewezen was. EEG legde het innovatievraagstuk voor aan GO! atheneum Avelgem.

Daarnaast kregen de scholen hulp en advies van Henk Rijckaert en Fluxlab, die bij elke school langsgingen om workshops te houden om hen te helpen bij het brainstormen en ontwikkelen van hun concept als oplossing voor het vraagstuk. Henk Rijckaert: “Ik vind het geweldig dat jongeren aan de slag kunnen gaan met reële bedrijfsvragen en de kans krijgen om hun ideeën daarrond te ontwikkelen.”

GO! atheneum Avelgem 4de plaats in Vlaanderen!

Het uitzonderlijke project uit GO! atheneum Avelgem kreeg een vierde plaats in Vlaanderen met een bijzondere vermelding van de jury voor het innovatieve concept ‘Aura’ en de wijze presentatie van de leerlingen.

Isabelle Janssens, directeur van GO! atheneum Avelgem: “We zijn heel blij dat we van Accent de kans kregen om deel te nemen aan de Innovatiecampus. Onze leerlingen en leraren groeiden doorheen het traject met de ondersteuning van EEG. We zetten in op het onderwijs van de toekomst: projectmatig samenwerken vanuit verschillende disciplines, onderzoekend leren en design thinking. Reuzefier waren we op 1 mei bij de presentatie van het project aan de jury! Vandaag genieten we samen van een foodtruck die we omwille van de 4de plaats cadeau kregen! Een boost binnen Coronatijden.”

Bekijk hier alle afleveringen: https://innovatiecampus.be/afleveringen/

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde