logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

GO! Omer Wattez vindt De Smeermachine uit

Het tweede leerjaar van GO! basisschool Omer Wattez neemt deel aan MyMachine, een uniek co-creatieproject in samenwerking met de leerlingen van Howest Kortrijk en GO! atheneum Oudenaarde. Samen maken zij hun droommachine, van idee over ontwerp tot werkend prototype.

De leerlingen van het tweede leerjaar bogen zich over het idee voor de machine. Alle kinderen mochten een machine fantaseren en er een mooie tekening van maken. De meest fantastische en gekke ideeën passeerden de revue. Zo doet De Groentenverdamper alle groentjes verdwijnen die je niet graag eet, zonder dat mama het ziet. Met De Vrolijke Wekker wordt opstaan een feest. Hij kan zingen, lezen, rolschaatsen, zwemmen én je kan er tv op kijken. De Mondmasker Recycleerder wast supersnel je mondmaskers. Als je er eentje op de grond laat vallen, dan kan het geen kwaad. Alle ideeën werden verzameld en bekeken door de organisatie van MyMachine. De Smeermachine, een machine die automatisch brood kan smeren met je favoriete beleg, werd uiteindelijk gekozen om om te zetten in de realiteit.

De kinderen van het tweede leerjaar gingen opnieuw aan de slag om het ontwerp van de smeermachine te bedenken. In groepjes knutselden ze maquettes van De Smeermachine in elkaar. Hoe moet die smeermachine eruit zien? Hoe werkt zo’n machine? Op welke knopjes kan je drukken? Welke keuzes krijg je van brood en smeersel? Waar komen de boterhammen uit? En kan de machine ook boterhammen snijden? De kinderen stelden hun maquettes aan de leerlingen van Howest Kortrijk voor in een fimpje.

De studenten van Howest Kortrijk gaan met dit concept verder aan de slag. Zij zullen zorgen voor het ontwerp van de machine, een plan waarmee de machine echt gebouwd kan worden. Daarna is het de beurt aan de leerlingen van GO! atheneum Oudenaarde om in actie te schieten. Zij zullen aan de hand van het plan de machine realiteit maken!

MyMachine helpt scholen om maakonderwijs, techniek en STEAM op een leuke manier aan bod te laten komen. Kinderen en jongeren werken samen, elk op hun eigen niveau en met eigen talenten, om oplossingen te verzinnen voor problemen en om hun eigen ideeën tot leven te brengen. Zo worden onze leerlingen echte “makers”.

Op vrijdag 18 maart gaan de kinderen van het tweede leerjaar op bezoek bij Howest Kortrijk. Ze zullen er kennis maken met de studenten die de machine zullen ontwerpen en eens kijken hoe het er aan toe gaat op de hogeschool. In elk geval willen wij alvast een smeermachine bestellen als die ooit in de winkelrekken komt te staan. Handig, toch?

9/3/2022

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde