logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

Juf Fien over opvang in coronatijden

Klasse nam een interview af van juf Fien van GO! basisschool Omer Wattez in Schorisse. Lees hier het interview.

“Leerlingen opvangen in de paasvakantie? Natuurlijk zag ik een shift zitten. Net als mijn collega’s. Kinderen van ouders met broodnodige jobs in supermarkten of zorgcentra zijn vandaag beter af op school dan bij hun grootouders. Ze komen even graag als ik. En zien zo’n dag als een lange speeltijd met vrienden, weg van de zorgen die ieder gezin binnendringen.”

“Als turnleraar heb ik een voorraad spelletjes in mijn mouw zitten. Maar toen ik naar mijn materiaalhok trok voor basketballen, kegels en springtouwen, besefte ik dat niet alles mag. Beter niet met z’n vijven aan een springtouw of ballen doorspelen en high fives uitdelen als je scoort. Daarom kreeg elk kind zijn eigen sportspullen. Ik blijf aan de kant zitten, ook al kriebelt het om mee te spelen.”

“Afstand houden, handen wassen … Kinderen volgen hier alle veiligheidsregels. En toch ga je intuïtief bijna zondigen. Beginnen ze tikkertje te spelen, willen ze hun koekjes delen of schaaft er eentje zijn knie. Wat doe je dan? Want troosten op afstand, is halve troost. Ik tel de dagen echt af tot we weer samen sporten en naar school gaan zonder dat corona-spelregels spontaan kindergedrag afremmen.”

Leraar Fien van basisschool Omer Wattez in Schorisse vangt samen met collega’s kinderen op tijdens de paasvakantie.
Beeld © Kevin Faingnaert

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde