logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

SGEM AKOR leert met XR-technologie

Binnenkort kunnen de leerlingen van onze scholengemeenschap AKOR (Avelgem, Kortrijk, Oudenaarde Ronse) in de les aan de slag met XR-technologie. Dankzij de samenwerking met Regionaal Technologisch Centrum Oost-Vlaanderen hebben onze secundaire scholen straks toegang tot een koffer XR-materiaal.

   

Onze coördinerend directeur secundair onderwijs Peter De Mezel nam het op zich om de samenwerking met het RTC op te starten en de organisatie in goede banen te leiden. Het RTC wil met het XR-project de digitale competenties van leerlingen in het beroepsgericht en technisch onderwijs versterken. XR staat voor eXtended Reality, een verzamelnaam voor Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en Mixed Reality (MR). Per scholengroep wordt een XR-koffer ter beschikking gesteld. De directies en leerkrachten van de verschillende scholen in de scholengroep worden opgeleid om met de apparatuur te werken. In GO! atheneum Avelgem mochten ze eind oktober al eens een koffer uitproberen via RTC West-Vlaanderen. Binnenkort zal elke school klaar zijn om de leerlingen begeleiden bij het gebruik van de XR-brillen in de les.

Op deze manier proeven de leerlingen van nieuwe technologieën, vergroten ze hun digitale skills en bereiden we ze voor op de toekomst. Bovendien biedt de XR-koffer de mogelijkheid om hands-on te leren. Het RTC ontwikkelde verschillende apps voor de XR-brillen. Zo kunnen leerlingen via verschillende toepassingen nieuwe vaardigheden in de vingers krijgen. Momenteel bestaan er al applicaties rond EHBO, het bedienen van een heftruck of bouwtechnische vaardigheden bijvoorbeeld. Met de XR-brillen kan je ook al leren over brandveiligheid of over veiligheidsprocedures en preventie op de werkplaats. Het gebruiken van deze nieuwe technologie zorgt niet alleen voor een bredere leerervaring, maar vast ook voor meer leerplezier.

15/11/2023

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde