logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

Opening nieuwbouw GO! Omer Wattez

Vrijdag opende GO! basisschool Omer Wattez officieel de deuren van het nieuwe gebouw voor de kleuterafdeling. Een oude droom ging eindelijk in vervulling en resulteerde in een heel speciaal gebouw.

Twintig jaar geleden werd voor het eerst al eens gedroomd over een nieuw gebouw voor de kleuters. In al die jaren blijft het steeds bij dromen, maar volgen er geen verdere stappen. In 2016 echter, komt er plots beweging in die droom wanneer Stan De Wolf, samen met een groep directeurs uit gans Vlaanderen, scholen in Kopenhagen bezoekt. Hij is geïnspireerd en komt vol ideeën terug van de reis. Dirk Moulart, de algemeen directeur van de scholengroep, schaart zich volledig achter het project en zorgt ervoor dat de droom werkelijkheid kan worden.

Stan De Wolf overlegt uitvoerig over het idee voor het gebouw met zijn team van de kleuterafdeling en met Stefaan Bauwens, de infrastructuurmedewerker van de scholengroep. Ze zitten samen met architect Koen Mathys om het gebouw vorm te geven. Zowel in het concept als in de werkwijze wordt er een duidelijke visie gehanteerd. In de uitvoering wordt bijvoorbeeld ingezet op werken met lokale aannemers en wordt een korte keten bewaakt. Het uiteindelijke ontwerp voor het gebouw wordt heel bijzonder, met een frisse kijk op lichtinval, energie en ruimtegebruik op school.

Er is een soort serre aanwezig waarop alle klassen aansluiting vinden. Het is de favoriete ontmoetingsruimte voor ouders en leerkrachten en de favoriete speelruimte voor de kinderen. De serre speelt bovendien een cruciale rol in de energie-efficiëntie van het gebouw. Er is ook een atrium, een ruimte waar kinderen hun talenten tonen aan elkaar, een ruimte waar getoond en gevierd kan worden. Onder de zitplaatsen werd op slimme wijze opbergruimte op maat voorzien voor elke kleuterklas. Het houten afdak vooraan aan het gebouw vormt een gezellige ontmoetingsruimte voor ouders en grootouders en is een fijne plek om ’s morgens rustig afscheid te nemen.

In de klassen werd heel veel ruimte voorzien. In elke klas zijn er verschillende hoekjes aanwezig en zorgt een mezzanine voor extra speelplezier. Er valt veel licht binnen vanuit de serre en elke klas beschikt ook over een eigen stukje tuin waarin kinderen naar hartenlust kunnen ravotten. De klastuin is aanpalend aan elk lokaal.

Elke klas wordt afgesloten van de volgende klas met goed isolerende, verschuifbare wanden. Daardoor kan er flexibel omgegaan worden met de klasindeling. Meestal starten de leerkrachten ’s morgens met hun eigen kleuters in een afgesloten knusse klas. In de namiddag gaan de wanden open en kan er klasoverschrijdend gewerkt worden.

Na drie jaar werken is dit gebouw met zijn vernieuwende concept en de bijhorende buitenruimte eindelijk afgewerkt. Directeurs Stéphanie Helinck en Sarah Torcque waren dan ook heel blij dat ze de kleuterafdeling eindelijk officieel mochten inhuldigen. Een openingslintje werd geknipt, speeches en rondleidingen werden gegeven en er werd gevierd met een lichtshow, foodtrucks en het optreden van een band. “We genieten elke dag van de ruimte en het licht in het gebouw en de aansluiting op de groene omgeving. Dankzij de flexibele indeling van de klassen denken we bovendien steeds minder in hokjes en kunnen we veel beter inzetten op passend onderwijs voor onze leerlingen.” klinkt het tevreden bij de directeurs.

27/09/2023

Nieuwsbericht HLN

 

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde