logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen logo Scholengroep 21 Vlaamse Ardennen

Voorleesweek in onze basisscholen

Er werden dit jaar boeken ver-slon-den door onze basisscholen tijdens de Voorleesweek. Er werd gelezen door jong en oud, door onbekende, maar ook bekende mensen (!), in alle hoekjes en kantjes van de scholen en zelfs in verschillende talen.

De Voorleesweek is ook dit jaar een succes. We loodsen je graag door enkele van de opvallendste initiatieven in onze basisscholen. In GO! basisschool Omer Wattez zorgden ze voor een heerlijk gezellige leessfeer. Leerlingen en ouders kropen samen in alle mogelijke leeshoekjes. Een gezellig lichtje en een dekentje erbij en ziezo, de voorleespret was niet meer te bederven.

Bij GO! bsbo De Ontdekker mochten ze zelfs rekenen op de voorleeskunsten van een Bekende Vlaming! Stefaan Degand las op een heel leuke, ludieke manier een hoofdstuk voor uit een boek van de Stinkhond-reeks. Daarna nam hij plaats in de jury, een rol die hij gewoon is in De Slimste Mens, en genoot hij van alle presentaties over voorleesboeken die de kinderen brachten in het kader van de Voorleesweek. Dit was een mooie afsluiter na een heel geslaagde Voorleesweek die de logopedisten van De Ontdekker in elkaar boksten.

GO! basisschool Decroly organiseerde verschillende initiatieven rond voorlezen deze week. Evelyne Baelde, de taalcoach van de stad Ronse kwam rond lezen werken in de klassen van het 5de leerjaar, waarbij er via een spel naar een boek toegewerkt werd. De zorgjuf van de school las samen met een mama van een leerling hetzelfde verhaal voor, de zorgjuf in het Nederlands en de mama in haar eigen moedertaal. Hervé Suys, die zelf verhalen schrijft kwam voorlezen in de turnzaal. En er werd natuurlijk heel wat voorgelezen in de klassen en in de schoolbib.

Bij GO! basisschool De BroeBELschool werd er deze hele week heel wat afgelezen door de grootouders, ouders en leerkrachten. Maar ook de oudere leerlingen lazen voor aan de jongere Broebellertjes. De apotheose moet echter nog komen voor De BroeBELschool. Morgen sluiten ze daar de Voorleesweek af met De BroeBELse Vertelsels.

De oudervereniging van de school organiseert een namiddag/avond vol (voor)leesplezier voor groot en klein. Een aantal leerlingen, een aantal (groot)ouders en een aantal leerkrachten zullen op verschillende momenten en op verschillende plaatsen in de school verhaaltjes voorlezen, vertellen of uitbeelden. Tussendoor kan je genieten van een hapje en een drankje in de bar.

Jong en oud genoten er duidelijk van om in de boeken te kruipen in onze klassen deze week. Chapeau aan al onze scholen om zo in te zetten op (voor)lezen en om zo’n mooie initiatieven uit hun mouwen te schudden!

24/11/2023

© 2022 Scholengroep Vlaamse Ardennen, Ronseweg 1, 9700 Oudenaarde